Emprenya’t (II). M’agrada… projecte #Imòbil

Jordan McQueen. Unsplah

 

La tecnología por sí sola no basta. También tenemos que poner el corazón.

Jane Goodall

 

La tecnología es sólo una herramienta. La gente usa las herramientas para mejorar sus vidas.

Tom Clancy

 

El verdadero progreso es el que pone la tecnología al alcance de todos.

Henry Ford

 

Un cop ja hem treballat aspectes relacionats amb la societat actual, el racisme, els maltractaments, els drets i les llibertats…. hem descobert com utilitzar algunes eines digitals, hem après a realitzar un magazín, telenotícies, a elaborar un guió, i moltes altres coses…., és hora d’afrontar un nou capítol del projecte EMPRENYA’T.

En aquest tercer trimestre, i veient les dinàmiques, les motivacions, i els ritmes d’aprenentatge que s’han generat i creat, hem acordat canviar el format de treball per tal de poder arribar a tota la classe i agilitzar el treball a l’aula.

Tal i com ja vam fer a principis del segon trimestre, escollirem un tema del nostre entorn que més ens emprenyi. A partir d’aquesta elecció anirem descobrint els motius, els fets i esdeveniments, les conseqüències, del fet en qüestió per tal de conèixer totes les seves dimensions. Ens farem preguntes sobre el fet, buscarem les respostes i les exposarem seguint el format que entre tots i totes decidim.

Donat que probablement serà un esdeveniment, fenomen, o fet vigent, estarà íntimament relacionat amb la història més propera, la qual cosa ens servirà per conèixer-la i donar resposta així, a les “necessitats curriculars”.

El procediment que seguirem serà el següent:

 1. elecció del tema-fet-esdeveniment…
 2. avaluació inicial, motivació…
 3. recollida d’informació inicial…
 4. formulació de preguntes (qüestionament)
 5. cerca de respostes
 6. plantejament de reptes i lectures transversals o entre línies
 7. proposta de treball o projecte
 8. realització del projecte
 9. valoració del projecte, tema-fet-esdeveniment

 

La proposta que els alumnes van proposar la setmana passada fou el de la tecnologia, el mòbil… Asseguts en rotllana  (si voleu simulant una assemblea) i preguntats sobre el que més els agradava d’aquesta societat, van respondre de forma aclaparadora el tema del telèfon mòbil, és a dir el gran avenç que suposa per ells el poder disposar d’un dispositiu tecnològic com aquest.

En aquest sentit, vam realitzar una pluja d’idees relacionades amb tot el que feia referència a la tecnologia que ens envolta. Per això vam utilitzar una eina que ja tenia ganes de fer servir i que és sli.do.

És una aplicació de mòbil que projecta un escriptori simulant una pantalla de mòbil o tauleta i en el qual, a mesura que anem discernint sobre el paper de la tecnologia, podem anar escrivint idees, dubtes o propostes que ens venen al cap. La veritat és que fou bastant profitosa. Algunes d’aquestes idees estan recollides en la següent captura:

sli.do

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posteriorment en la següent sessió vam visualitzar un fantàstic documental realitzat per Televisió de Catalunya i emès el 21 de febrer passat en el programa 30 minuts. “No puc viure sense tu” ens va permetre reflexionar entorn el fenomen del telèfon mòbil i altres tecnologies.

Finalment, un cop revisat i valorat el segon trimestre, acordem una proposta de treball.

 1. treballarem individualment i en grups de 2 o 3 persones màxim.
 2. descobrirem el context històric i l’evolució de la tecnologia en els darrers 200 anys.
 3. utilitzarem el blog o portfoli personal per anotar i recollir tota la informació i activitats que anem realitzant…
 4. resoldrem el dubtes i reptes que anem plantejant utilitzant diferents formats, tècniques i activitats com poden ser recollida informació, enquestes, entrevistes, experiments, testimoniatges,…
 5. fem una pluja d’idees sobre el nom del projecte. Volem que sigui curt, suggestiu, original, i alhora definitori del què farem. Algunes de les propostes són: itech(no), endolla’t, des-connecta’t, aimòbil, Imòbil, aimobail,…
 6. finalment acordem una proposta de projecte final consistent en fer un experiment social anomenat “series capaç?” i que posteriorment exposarem en una altra entrada.

Així doncs amb totes aquestes tasques d’avaluació inicial, motivació, i presa de decisions només quedava posar-se a treballar….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *