Atents a l’actualitat i escrivim a la NASA…

http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA21422

La setmana passada ens vam despertar amb una notícia, qualificada per molts mitjans, d’històrica i de vital transcendència. El descobriment per part de la NASA d’un nou sistema o galàxia amb peculiaritats i característiques molt similars a les del nostre sistema solar.

Donat que enguany vam treballar i aprendre sobre el tema, vaig veure l’oportunitat d’improvisar una activitat d’aprenentatge vinculada a la realitat més immediata. En arribar a classe els vaig preguntar si havien sentit o escoltat alguna novetat sobre l’univers, alguns d’ells (més dels que hem pensava) ja tenien alguna informació al respecte (resulta que escolten les notícies al dematí). No obstant la gran majoria desconeixien la notícia. Així doncs després de fer-los exposar que havien sentit, ens va semblar molt interessant seguir descobrint de que anava aquest troballa. Vam valorar-lo i vam acordar que calia saber més. Els vaig proposar de fer una recerca, en grups, de 15 minuts per tota la xarxa. Així vam acordar el següent:

  • Contrastar la informació, i no s’hi val recollir només una o dues notícies (recerca d’informació)
  • Fer una lectura ràpida però atenta per tal d’extreure la informació més important (selecció de la informació)
  • Endreçar la informació recopilada i construir un discurs coherent i raonable (construcció argumental)
  • Exposar el contingut tot mantenint un ordre o fil argumental…

El resultat va ser molt positiu perquè vam poder posar en pràctica els coneixements apresos, i vam establir una relació entre allò que hem treballat a l’aula i el que succeeix al nostre entorn… i fins i tot algun alumne va descobrir un xat per poder escriure directament a la NASA, i resoldre els dubtes que sorgiren….

Molts cops si estem alerta al que passa al nostre voltant, sorgeixen oportunitats per dissenyar activitats senzilles però pràctiques i connectades amb la realitat. Aprofitem-les, ells ho agraeixen….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *